Your Cart is Empty
PNG, eller Portable Network Graphics, är ett populärt filformat som används för förlustfri bildkomprimering. Skapat som en förbättrad, icke-patenterad ersättning för Graphics Interchange Format (GIF), PNG stöder transparens och bättre komprimeringstekniker, vilket gör den allmänt använd i den digitala världen.
PNG används främst för digitala bilder för webben och mjukvaruapplikationer på grund av dess effektiva komprimering och stöd för transparens. Oavsett om det är en webbplatsikon, en detaljerad illustration eller en skärmdump är PNG ofta det valda formatet. Dess förmåga att hantera detaljerade bilder med hög kontrast gör den populär bland designers och fotografer.
Att skapa en PNG-fil (Portable Network Graphics) från andra filtyper är en relativt enkel uppgift. Beroende på vilken filtyp du börjar med finns det flera metoder du kan använda:
1. Från en bildfil med hjälp av ett fotoredigeringsverktyg (som Adobe Photoshop, GIMP, etc.):
Obs! Om din bild innehåller lager eller andra funktioner som inte stöds av PNG-formatet kan du bli ombedd att förenkla bilden eller göra andra justeringar innan du sparar.
2. Från ett Microsoft Office-dokument (Word, Excel, PowerPoint):
Om du försöker konvertera en sida i ett Word-, Excel- eller PowerPoint-dokument till en PNG kan du använda det inbyggda Windows "Snipping Tool" eller "Snip & Sketch"-verktyget för att ta en skärmdump och spara den som en PNG:
En PNG-filtillägg är '.png'. Detta tillägg betyder att filen är en bildfil som sparats i formatet Portable Network Graphics. Se alltid till att filen du har att göra med har filtillägget .png för att undvika potentiella kompatibilitetsproblem.
Medan både PNG och JPEG(Joint Photographic Experts Group) används för att lagra bilder, de skiljer sig åt på flera sätt. PNG använder förlustfri komprimering, vilket innebär att den behåller all bilddata och erbjuder hög kvalitet, medan JPEG använder förlustfri komprimering, vilket kasserar vissa data för att minska filstorleken. Dessutom stöder PNG transparens, vilket gör den idealisk för bilder som kräver en transparent bakgrund, medan JPEG inte gör det.
Ja, du kan definitivt skriva ut PNG-filer (Portable Network Graphics). En PNG-fil kan skrivas ut precis som alla andra grafiska filtyper. Det finns dock några saker du bör tänka på:
1. Upplösning: PNG-filer är rastergrafik, vilket betyder att de består av enskilda pixlar. Det betyder att deras kvalitet beror på deras upplösning: ju fler pixlar i bilden, desto högre kvalitet. För utskrift är en högre upplösning i allmänhet bättre, helst 300 DPI (punkter per tum) eller högre. Om en PNG-fil har låg upplösning (som många webbaserade bilder) kan den verka pixlad eller suddig när den skrivs ut, särskilt om den skrivs ut i stor storlek.
2. Transparens: En av nyckelfunktionerna i PNG-formatet är dess stöd för transparens. De flesta skrivare kan dock inte skriva ut genomskinliga områden – de kommer bara att skrivas ut som vita. Om din PNG har genomskinliga områden och du vill behålla detta i utskriften, måste du placera den på en bakgrund innan du skriver ut.
3. Färgläge: PNG-filer använder färgläget RGB (röd, grön, blå), som är optimerad för skärmar. Skrivare använder dock färgläget CMYK (cyan, magenta, gul och nyckel eller svart). När en RGB-fil skrivs ut kanske färgerna inte kommer ut exakt som du ser dem på skärmen. Om exakt färgmatchning är avgörande för ditt tryck kan du behöva konvertera PNG till CMYK i ett bildredigeringsprogram innan du skriver ut.
Så även om du säkert kan skriva ut en PNG-fil, för bästa resultat, kan du behöva se till att den är högupplöst, placerad på en lämplig bakgrund och i rätt färgläge för din skrivare.
PNG är ett rasterfilformat, inte en vektor format. Det betyder att den består av pixlar och kan förlora kvalitet när storleken ändras. Om du behöver skala bilder utan att förlora kvalitet, överväg att använda ett vektorformat som SVG (Scalable Vector Graphics).