Vektorgrafik är digitala bilder skapade med hjälp av matematiska ekvationer, speciellt vektorer. En vektor i detta sammanhang beskriver en väg som kännetecknas av en start- och slutpunkt, med andra punkter, kurvor och vinklar längs vägen. Dessa banor bildar former med fyllningsfärger, övertoningar eller mönster. Eftersom dessa bilder är matematiskt definierade kan de skalas oändligt utan att förlora kvalitet.
Hur fungerar vektorgrafik?
Så här fungerar vektorgrafik: Föreställ dig att du spelar connect-the-dots. Du lägger prickar på ett papper och ritar linjer mellan dem för att bilda en bild. Det är i princip vad vektorgrafik gör, men på ett mer komplext sätt.
Datorn får instruktioner som: "Börja vid denna punkt, rita en linje till denna punkt, böj den sedan på det här sättet och fyll i den med den här färgen." Dessa instruktioner är baserade på matematik och de kallas vektorer.
Eftersom dessa vektorer bara är instruktioner kan du göra bilden så stor eller liten som du vill och den kommer fortfarande att se bra ut. Datorn räknar bara om instruktionerna. Det är därför du kan använda vektorgrafik för små saker som en logotyp på ett visitkort, eller enorma saker som en skylt.
Vad är en vektoriserad bild?
En vektoriserad bild är en bild som har vektoriserats med Adobe Illustrator eller annan typ av programvara. En vektoriserad bild kan användas för olika typer av tryck, till exempel logotyp, klistermärke eller till och med bilbokstäver.
Hur vet man om en fil är vektoriserad?
En fil vektoriseras när den har ett av följande filformat:
Ai
EPS
PDF
SVG
Detta är dock inte alltid fallet. Du måste kontrollera om dessa filformat är vektoriserade genom att öppna dem i Adobe Illustrator och zooma in. Om din fil visar pixlar är den inte vektoriserad.
Vad är skillnaden mellan vektor och raster data?
Rasterdata är pixelbaserad, som ett foto. Varje pixel har en färg, och alla pixlar tillsammans gör bilden. Zoomar du in för mycket blir det suddigt.
Vektordata använder matematik för att rita former och linjer, som i en logotyp. Du kan göra den större eller mindre utan att tappa kvalitet, eftersom datorn ritar om bilden utifrån de matematiska formlerna. Det är dock inte bra för komplexa, färgrika bilder som foton.